Thuiswerken door corona

Donderdag 12 maart 2020 is de dag dat werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken door minister-president Rutte en minister Bruins. Dit advies is door het RIVM opgesteld. Lukt dit niet, dan moesten de werktijden verspreid worden. Werkend Nederland moest dus een switch maken naar thuiswerken door corona.

Voor een aantal sectoren kan dit gerealiseerd worden, makkelijk of moeilijk. Bijvoorbeeld computerwerkzaamheden zoals programmeren of rapporten schrijven, zouden ook thuis uitgevoerd kunnen worden. Het bedrijf moet dan of heeft al aanpassingen gedaan aan de veiligheid van het bedrijfsnetwerk, zodat alleen werknemers toegang krijgen tot dit digitaal netwerk. Voor de coronamaatregelen was thuiswerken al een trend. Bedrijven die deze trend al aanmoedigden hoeven zich misschien het minst aan te passen aan de nieuwe maatregelen.

Communicatie hoeft dankzij technologie niet meer in persoon en face-to-face. Via pc, laptop of smartphone kun je gratis elkaar videobellen. Bijvoorbeeld via Skype. Ook is het mogelijk om met een groep een vergadering of ander bijeenkomst te houden. En is het element van elkaar zien niet nodig, dan kun je simpelweg gewoon even bellen, chatten of mailen.

Communicatie kan digitaal, ook met een groep kun je videobellen.

Contactberoepen lijden helaas onder deze coronamaatregelen. Kappers, horeca, etc. kunnen geen afstand nemen van hun klanten. Sommige horeca-ondernemers en specialiteitwinkels zijn snel geswitcht naar alleen afhalen of bezorgen. Het bestelproces gaat via een website zoals Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats. Ook betalen gaat dan digitaal. Contant geld wordt door het merendeel geweigerd, ook door gewone winkels.

Thuiswerken door corona is voor sommige makkelijk en voor anderen moeilijk. Mensen die op werk afgeleid worden door anderen hebben die afleidingen niet meer. Thuis kun je rustig in je eentje werken zonder gestoord te worden. Voor je het weet is het al een paar uur later. Ook kun je makkelijker je eigen tijden indelen. Voor sommige bazen is alleen het eindresultaat het belangrijkst. Misschien kun je dit resultaat bereiken in minder uren dan gepland. Of je deelt je dag in met meer pauzes zodat je met een frisse kijk weer aan de slag kan.

Mensen die moeite hebben met thuis werken worden juist thuis afgeleid. Door huisgenoten, partner, kinderen, huisdieren bijvoorbeeld. Of simpelweg de omgeving nodigt uit om andere dingen te doen. Het is niet makkelijk, maar het is wél mogelijk. Maak afspraken met je huisgenoten zodat je op bepaalde tijden niet gestoord wordt. Afleidingen zoals de keuken schoonmaken schrijf je in een to-do list. Je to-do list ga je dan af voor of na je werktijden.

Thuiswerken door corona

3 gedachten over “Thuiswerken door corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven

Bestel monitorstandaard / polssteun bij STEYG®

Bestel nu
X